Coronakopers zijn zeker van hun zaak

Sinds de coronapandemie is het opvallend dat jonge Belgen sneller een huis kopen. Sinds maart 2020 is het percentage van de groep die binnen de drie maanden na de start van hun zoektocht al een handtekening zet, gestegen tot 53%. Pre-corona vond 40% van de huizenjagers zo snel een huis. Er is dus duidelijk een stijging.

In minder dan een maand tijd was het geklonken. Jolien Vanden Driessche (29) en Mieke Vanmunster (29) zetten eind augustus hun handtekening onder de verkoopakte van hun droomhuis in Eksaarde, bij Lokeren. Hun zoektocht ging razendsnel: het huis dat ze kochten was pas het tweede dat ze bezochten. "We waren meteen gecharmeerd, verliefd. Waarom wachten?", vertellen ze.

Jolien en Mieke zijn niet de enigen. Hoewel het in steden zoals Gent en Leuven snoeihard gaat en jongeren soms tot twee jaar lang moeten zoeken naar hun droomwoning, vinden jonge kopers buiten de stadsgrenzen wél snel een woonst. Sinds de coronapandemie gaat de huizenjacht zelfs vlotter dan ooit, zo blijkt. Terwijl de afgelopen vijf jaar ongeveer 40% van de jonge kopers binnen de drie maanden een huis vond, is dat sinds maart 2020 meer dan de helft. Volgens een rondvraag van onderzoeksbureau Ipsos - in opdracht van AXA - bij 1.000 jonge mensen tussen 22 en 35 jaar die recent een huis kochten, blijkt tegenwoordig 53% al een overeenkomst te tekenen.

Meer tijd dan anders

De speurtocht naar het perfecte pand duurt bij het overgrote deel (82%) doorgaans minder dan een jaar. 13% zegt toch één tot twee jaar nodig gehad te hebben, 5% zoekt langer dan twee jaar. Maar de groep eigenaars die er slechts drie maanden en minder over deden, is sinds de coronacrisis dus beduidend groter geworden. En daar zijn een aantal verklaringen voor. Zo gaf de pandemie plots een zee van tijd voor voorbereiding. "We vermoeden dat mensen meer tijd hebben en nemen om na te denken over wat ze echt willen", zegt Lisa Pieters, woordvoerder AXA Bank. "Kopers zijn zekerder van hun stuk. Ze informeren zich beter en starten beter voorbereid aan hun zoektocht. Met als gevolg dat een definitieve beslissing minder lang op zich laat wachten." 4% van de 1.000 bevraagde kopers vond een huis in Gent, 3% in Leuven - steden die allebei bijzonder druk bevraagd zijn. Vooral buiten de centrumsteden bleken jonge kopers de afgelopen maanden dus vlotte beslissers. 'Coronakopers' Mieke en Jolien hoopten aanvankelijk in Lokeren te kopen, maar verschoven hun actieradius naar deelgemeenten. "De eerste lockdown brachten we nog door op het koertje van ons huurhuis en toen waren we zeker: ons nieuwe huis moet echt wel een tuin hebben", vertelt Jolien. "Ook een berging of zolder en een bureauruimte waren een must. Ik ben kleuterjuf en moet wel wat materiaal kwijt. Eigenlijk wisten we vooraf heel goed wat we wilden, zonder onze eisen te hoog te stellen. Ons budget bakenden we netjes af en we gingen vooraf bij de bank langs om exact te weten wat we aankonden. Dromen van een huis dat we toch niet zouden kunnen betalen, wilden we absoluut vermijden.

Al bij het tweede huis was het dus prijs voor het koppel. Een bieding in gesloten omslag zorgde er uiteindelijk voor dat er wat druk op de ketel zat. "De twijfel sloeg nog heel even toe. (lacht) Hebben we toch niet te snel gekocht? Moesten we toch niet nog meer panden bezoeken? Ik durf nog wel eens rond te neuzen op de immosites, maar die bevestigen ondertussen wel dat we de juiste keuze hebben gemaakt."

Budget verhogen of sneller bod doen

Nog opvallend: één op de vijf 'coronakopers' zegt omwille van de pandemie zijn of haar budget verhoogd te hebben of sneller een bod gedaan te hebben, eenmaal ze een woning op het oog hadden. Lisa Pieters: "Doorgaans zijn jonge kopers goed ingelicht. Twee op de vijf weten welk bedrag ze kunnen uitgeven en 24% heeft op dat moment zelfs als een akkoord bij de bank over het bedrag dat ze kunnen lenen. Maar wie vanaf maart 2020 op zoek ging, was nog beter voorbereid. Nu heeft 38% al een concreet kredietvoorstel van hun bank klaar."

Sinds maart nemen kopers ook vaker opschortende voorwaarden op in de verkoopovereenkomst. Dan komt de verkoop bijvoorbeeld pas tot stand als de koper een lening van de bank krijgt. 64% van de recente eigenaars deed dat pre-corona nog maar 46% was.


bron: Het Laatste Nieuws