De Mobiscore, wat is het precies?

 De Mobiscore, wat is het precies?

De Mobiscore, daar heb je vast al wel eens van gehoord. Dit cijfer geeft aan hoe makkelijk je met de fiets of te voet naar scholen, winkels, het openbaar vervoer en andere voorzieningen raakt. Hoe hoger het cijfer bij de tien ligt, hoe kleiner je impact op de mobiliteit en het milieu. 

 

Waarvoor gebruik je de Mobiscore?

Deze score geeft aan of je veel je wagen nodig hebt om voorzieningen te bereiken of niet. Hoe hoger de score, hoe zekerder je kan zijn dat je de wagen af en toe kunt laten staan. Er zijn 5 factoren die de Mobiscore bepalen en we zetten ze graag even voor je op een rijtje:

 • Openbaar vervoer
  Voor heel wat mensen is de nabijheid van openbaar vervoer een must. Maar zelfs al ben je een verstokte chauffeur, het kan bij uitzondering steeds nuttig zijn om een bushalte of station niet al te ver van de deur te hebben. De nabijheid van openbaar vervoer heeft een positief effect op de Mobiscore.
 • Onderwijs
  Hoe meer scholen er dicht in de buurt zijn, hoe minder tijdverlies en hoe minder impact op het milieu. Ook de kinderopvang wordt trouwens mee in overweging genomen. Hoe meer opties, hoe hoger de Mobiscore.
 • Gezondheid & zorg
  Dokters, apothekers en ziekenhuizen in de buurt? Je Mobiscore ligt hoger. Altijd handig om de nodige gezondheidsvoorzieningen en specialisten in de buurt te hebben, want vroeg of laat moet je er beroep op doen.
 • Winkels & diensten
  Als er winkels in je buurt zijn, hoef je het (niet altijd) verder te zoeken. Is er een supermarkt in de buurt en/of andere winkels, dan heeft dit een positief effect op de Mobiscore. Ook horeca, de post en bankkantoren tellen mee.
 • Ontspanning, sport & cultuur
  Kan je je ontspannen in de buurt, sporten en/of is er wat cultureels te beleven, dan schiet je score de hoogte in.

De Mobiscore kan een impact hebben op de waarde van je woning

Vooral projectontwikkelaars durven uitpakken met de Mobiscore van hun nieuwe projecten, maar ook particulieren en makelaars geven af en toe de Mobiscore van een woning mee. Voor sommige mensen kan de Mobiscore wel degelijk impact hebben op de waarde van de woning. Momenteel komt dit getal nog steeds niet echt van de grond, maar wie weet komt daar in de toekomst wel verandering in. 

 

Bron: Immovlan.be