EINDELIJK GOED NIEUWS VOOR ONZE KOPERS EN VERKOPERS!!!

Minister Verlinden zet puntjes op de i over plaatsbezoek vastgoed: "Het kan, als niemand anders in het pand aanwezig is"Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft meer duidelijkheid gegeven over wat wel en niet kan bij het verkopen of verhuren van een woning. Mensen die een woning willen huren, of kopen mogen de woning enkel bezoeken als er op dat moment niemand anders in het pand aanwezig is. De makelaar en de verkopers, of verhuurders, mogen dus niet bij het bezoek binnen aanwezig zijn.

Over de plaatsbezoeken was eerder wat verwarring ontstaan. Gisteren stelden enkele grote vastgoedmakelaars dat zo'n plaatsbezoek toch georganiseerd kon worden zonder de voorschriften te overtreden. De minister sprak dat toen tegen. Maar nu komt er meer verduidelijking.

Door de strikte coronamaatregelen kunnen sommige plaatsbezoeken, zoals die vroeger georganiseerd werden, niet meer doorgaan. Maar dat wil niet zeggen dat kandidaat-kopers of -huurders de te koop of te huur aangeboden panden helemaal niet meer kunnen bezoeken.

"Plaatsbezoeken kunnen alleen maar doorgaan als er niemand anders dan de kandidaat-koper of -huurder in het pand aanwezig is", stelt de minister. De makelaar en de verkopers, of verhuurders, mogen dus niet ter plekke zijn, of moeten buiten het pand wachten tot de kandidaat-koper -of huurder het bezoek binnen heeft afgerond. 

"We willen natuurlijk vermijden dat er veel contacten zijn tussen mensen, dat mensen elkaar ontmoeten in een gesloten of een kleine ruimte en de social distancing niet kunnen respecteren", stelt Verlinden. "Je kan natuurlijk ook altijd virtuele rondleidingen organiseren, als je zonder een fysiek bezoek, het bekijken van een pand mogelijk wil maken."

De vastgoedsector reageert opgelucht op de verduidelijking die nu gegeven is. "Voor ons is dit een signaal dat onze sector niet op slot zal gaan", reageert Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. "Het zou handig geweest zijn als deze verduidelijking iets vroeger gegeven was, maar los daarvan, zijn we uitermate tevreden. Wij zullen ons als sector daar ook naar gedragen."

De makelaars zijn wel van mening dat ze als beroepsgroep geviseerd worden door de federale overheid.  "Want andere beroepen, zoals een notaris, landmeter, architect of bouwpromotor kunnen hun activiteiten inclusief plaatsbezoeken wel laten doorgaan.

“En dat is jammer", stelt Filip Dewaele van Dewaele vastgoedgroep. "Iedereen mag vandaag nog plaatsbezoeken uitvoeren, behalve net die vastgoedprofessionals die ervoor opgeleid zijn om dit veilig en volgens eerder - door virologen goedgekeurde protocollen - te laten verlopen." Ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) verwijst naar die protocollen. Diependaele had eerder ook al aangegeven dat hij  niet gelukkig was met het niet laten doorgaan van plaatsbezoeken. Hij is tevreden met de verduidelijking die er nu is, maar blijft er ook van overtuigd dat de plaatsbezoeken in aanwezigheid van verkopers of verhuurders wel veilig zouden kunnen doorgaan.

Bron: VRT Nieuws