Betekent Back to School het einde van het huizenkoopseizoen?

 

U kan er als eigenaar of kandidaat-koper deze dagen niet omheen: het gemeenschappelijk geloof dat 1 september ook het einde van het huizenjachtseizoen inluidt. De redenering gaat als volgt: wanneer kinderen weer op school zijn, zijn gezinnen minder geneigd om te verhuizen. Terug naar school betekent ook het einde van de zomer; de herst- en winterfeestdagen liggen om de hoek en niemand wil een huis kopen voor of tijdens een hectische periode.

 

Deze twee volkswijsheden, of een soort variatie daarvan, zullen je misschien ontmoedigen om na 1 september je huis te koop te zetten of om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Maar ze zijn niet gebaseerd op werkelijke statistieken! Dus pak er een lekkere tas koffie bij en zet je even neer; we willen je vertellen waarom de herfstperiode toch een perfecte tijd is om je op de huizenmarkt te begeven.

 

De tweede beste tijd van het jaar

 

De lente en vroege zomer is een topperiode voor gezinnen die op zoek zijn naar een nieuwe thuis voordat het schooljaar begint.  Kopers die tijdens de herfst op zoek gaan naar een nieuwe thuis doen dit om andere en toch even doorslaggevende redenen.

 

De herfst is inderdaad de tweede beste tijd van het jaar om je woning te verkopen. De vakantie is afgelopen, gezinnen plooien terug in hun routines, en de eindejaarsperiode is toch nog veraf. Het aanbod dat tijdens de zomermaanden is geslonken wordt opnieuw groter. Verkopers staan over het algemeen meer open voor onderhandelingen omdat de dagen weer korter worden, en serieuze kopers zijn op zoek naar die ene speciale woning waarin ze nog dit jaar voor de eerste keer Kerst kunnen vieren. Als u een verhuis overweegt, is het nu een geweldige tijd!

 

Minder biedingen en meer serieuze aankopen

 

Als de gedachte aan de huizenrush tijdens de lente je hoofd al deed tollen, ben je niet alleen. Het kopen van een huis in de herfst betekent dus mogelijk minder concurrentie en minder kans om in een emotionele biedingsoorlog terecht te komen.

 

We leven in een koel klimaat en verkopers zullen hun verhuis achter de rug willen vooraleer de koude intreedt. Sommige verkopers zullen er ook voor kiezen om hun huis op te sparen tot wanner het voorjaar en het zomerseizoen voorbij zijn, in de hoop dat hun eigendom meer aandacht krijgt wanneer de grote rush voorbij lijkt.

 

Nog niet overtuigd?  Lees dan even verder. Tegenwoordig hebben minder koppels en kopers kleine kinderen in huis. Dus het hele concept van “terug naar school = het einde van het huizenkoop- en verkoopseizoen” had misschien 20 of 30 jaar geleden nog enige waarheid, de meerderheid van huizenjagers van vandaag hebben (nog) geen kinderen om (nog) rekening mee te houden.

 

Overtuigd dat je een herfst-(ver)koper kan zijn?  Contacteer ons voor een vrijblijvende babbel en ontdek het samen met ons.