8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen

Zoek je het huis van je dromen? Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.Hoe ziet de buurt eruit?

Wanneer je een huis bezoekt, vraag dan aan de eigenaar of de makelaar wat hij vindt van de buurt. Voorzie ook tijd om rond te wandelen in de omgeving van het huis na het bezoek. Kies een wijk waarin je je goed voelt en waar je toegang hebt tot alles wat je nodig hebt (winkels, scholen, ..)
 

Hoe ga ik bemeubelen en decoreren?

Eens je eigenaar bent van het huis, moet je het nog inrichten. Meubels en interieurdecoratie hebben een kostprijs die makkelijk enkele duizenden euro’s aan je budget kunnen toevoegen.

De kost van het inrichten kan geen deel uitmaken van je hypothecaire lening. Wanneer je die kost wil financieren met een lening, kan je een beroep doen op een persoonlijke lening. Het consumptiekrediet kan in België dienen voor eender welke aankoop: je bent vrij om het te gebruiken hoe je wil.
Om welke redenen verkoopt de eigenaar zijn huis?

Het is altijd interessant om aan de eigenaar te vragen waarom hij zijn huis verkoopt. Moet hij verhuizen voor zijn werk? Heeft hij een groter huis nodig? Het is de ideale gelegenheid om te ontdekken of hij verhuist door een probleem met het huis of de buurt. Wanneer je te weten komt dat hij snel moet verhuizen, bijvoorbeeld om een nieuwe job te starten in een andere stad, kan je ook een betere prijs bedingen.
 

Van wanneer dateren de laatste renovatiewerken?

Vergeet deze vraag nooit te stellen wanneer je een huis bezoekt, vooral wanneer het oud is. Het dak of de waterleidingen vervangen kan al snel veel geld kosten. Wanneer het huis toe is aan een grote renovatie, zoek dan verder. Wanneer je toch besluit om het te kopen, bereken dan het renovatiebudget en onderhandel een goede prijs met de eigenaar. Vraag ook aan je kredietinstelling of renovaties deel kunnen uitmaken van je hypothecaire lening.
 

Hoeveel kosten gelijkaardige huizen?

Om in te schatten of de prijs van een huis correct is of dat je meer moet onderhandelen, kijk je hoeveel gelijkaardige huizen kosten (zelfde grootte, zelfde omgeving, zelfde staat). Een vastgoedmakelaar kan je ook helpen met deze vraag.
 

Wat is mijn budget?

Vooraf je budget kennen zorgt ervoor dat je je zoektocht beter kan omkaderen en hoge schulden kan vermijden.

Om je budget te bepalen, begin je met het bepalen van je kredietcapaciteit. Een simulator van hypothecaire kredieten kan helpen om het bedrag te bepalen dat je kan lenen. Bereken vervolgens welk kapitaal je zelf moet inbrengen, en je kent je budget voor de aankoop van een woning.
 

Hoeveel moet mijn persoonlijke inbreng bedragen?

Wanneer je, zoals vele toekomstige eigenaars, niet genoeg spaargeld hebt om zelf je huis te financieren, heb je een hypothecaire lening nodig om je aankoop te doen. Hoe hoger je persoonlijke inbreng, hoe minder kosten je betaalt voor je hypothecair krediet. Denk goed na over het bedrag van je persoonlijke inbreng: hoeveel kan je missen zonder je dagelijkse leven in gevaar te brengen en een reserve te houden voor wanneer dat nodig is?

Wanneer je je eerste woning koopt (en dus geen eigenaar geweest bent de voorgaande twee jaren), ben je niet verplicht een persoonlijke inbreng te hebben.

“Wist je dat? Sinds 1 januari 2020 is de persoonlijke inbreng voor een hypothecaire lening in principe 10% van de prijs van het goed, het bedrag dat nodig is voor de registratierechten voor de aankoop en de lening.”
 

Wat zijn de kosten die gepaard gaan met de aankoop van een huis?

Een huis is een kostelijke aankoop. Maar wist je dat je bovenop de aankoopprijs ook verschillende bijkomende kosten moet betalen? Om ervoor te zorgen dat je huis wettelijk geregistreerd staat op jouw naam moet je volgende kosten betalen:
Registratie van het goed
Notariskosten
Hypotheekkosten
Taksen


Vergeet niet om deze verschillende kosten in te calculeren in je budget. Behalve in sommige zeer uitzonderlijke gevallen kan je deze niet financieren met een lening.

 

Bron: Immovlan