Warm aanbevolen door Alterimmo - 10 tips om te besparen op uw energiefactuur

Tijdens de koudere wintermaanden wil iedereen graag een warme thuis. Maar uiteraard willen we ook graag besparen, dus als we die twee kunnen combineren, dat zou toch geweldig zijn, niet? Wij zetten 10 tips op een rij om op een energiezuinige manier te verwarmen!

1. Eén graadje lager

De eerste tip lijkt alvast de meest logische. Door je verwarming één graad lager in te stellen kun je tot 7% op je verwarmingskosten besparen. Als je het verschil van één graad toch wat voelt, zijn er altijd dekentjes om gezellig onder te kruipen. Ideaal voor de koude wintermaanden.

2. Ramen en deuren sluiten

Let erop dat je alle ramen en deuren goed sluit als de winter in het land is. Zo kan er geen warmte uit huis ontsnappen. Toch zet je best één keer per dag ergens een raam open om te ventileren. Zo kan de vochtige lucht altijd weg en vermijd je schimmels. Je raam een kwartiertje open zetten voor het slapengaan is trouwens ook heel gezond!

3. Gordijnen toe en rolluiken af

Sluit je gordijnen en laat de rolluiken naar beneden van zodra het donker wordt. Ze bieden een extra laagje tegen de koude buitenlucht. Voor daglicht moet je het niet laten, want tijdens de winter wordt het toch al heel snel donker.

4. Thermostaatkranen

Thermostaatkranen op radiatoren kunnen de temperatuur in de kamer meten. Is die lager dan de temperatuur waarop de thermostaat staat ingesteld, dan regelt de kraan de watertoevoer zodat de radiator de gewenste temperatuur bereikt.

5. Folie

Radiatorfolie op de muur achter je radiator reflecteert de warmte de kamer in zodat ze niet verdwijnt in de muur. Zo heb je optimale warmtewinning en stook je niet onnodig.

6. Tijdschakelaar

Gebruik een tijdschakelaar voor verwarmingstoestellen die geen hele dag ingeschakeld moeten zijn. Denk maar aan een boiler voor warm water. Die kun je aansluiten op een schakelaar en de tijd instellen zodat hij enkel draait als jij warm water nodig hebt.

7. Vaatwasser aansluiten

Ook via de vaatwasser kun je besparen. De meeste vaatwassers kun je aansluiten op het warm watercircuit. Als deze warmtebron vlakbij je vaatwasser staat is de aansluiten erop een besparende optie. Dit geldt echter alleen als je niet-elektrisch verwarmt.

8. Douchen

Iedereen weet het wel, maar we herinneren je er nog eens aan: douchen kost minder energie dan een bad nemen. Overweeg ook mengkranen met een ingebouwde thermostaat. Deze zijn zuiniger dan gewone kranen.

9. Verplaatsbare thermostaat

Heb je ooit al eens nagekeken of de thermostaat wel op een logische plaats in je huis staat? In de gang plaats je hem beter niet, want daar is het altijd frisser dan op andere plekjes zoals in de leefruimte. Als je flexibel wil zijn, is een verplaatsbare thermostaat handig. Je kunt hem meenemen naar de ruimte waar jij tijd doorbrengt, zodat je daar steeds de gewenste temperatuur hebt.

10. Leidingen isoleren

Zijn de leidingen waardoor het warme water loopt wel goed geïsoleerd? In oudere woningen is dit meestal niet het geval. Laat deze dus zeker eens nakijken en eventueel isoleren.

Bron: Zimmo