Een huis kopen of verkopen in de zomer: een goed idee?

 


Vastgoed wordt het hele jaar door verhandeld. Als koper kan je immers niet kiezen wanneer je droomhuis op de markt komt. Wanneer je zelf verkoopt, heb je dikwijls meer vrijheid. Maar nu dus de vraag: is de zomer een goed seizoen om je huis te koop te zetten of op huizenjacht te gaan?

We bieden je twee handige checklists voor koper én verkoper en zetten alvast enkele positieve factoren van ons favoriete seizoen op een rijtje.1. Lange dagen.

Dat betekent meer licht en dus krijgen kopers een betere indruk van je huis tot laat in de avond.

Er zijn natuurlijk manieren om daarop in te spelen. Heeft jouw tuin de perfecte oriëntatie voor een aperitief in de avondzon? Kandidaat-kopers zijn na hun werk meer ontspannen en zullen het appreciëren als je ze na de rondleiding een glas aanbiedt op het terras van hun toekomstige woning. De kans is groot dat ze aan die mooie avond terugdenken als ze een bod overwegen!

Ga je als koper een woning bezichtigen tijdens de zomer? Laat je dan niet verleiden tot een impulsaankoop: een buitenzwembad en dakterras zijn niet de meest herbergzame plaatsen tijdens de eindejaarsfeesten.2. Een minder drukke tijd.

Geen school en huiswerk, je klanten vertrekken op vakantie … de zomer is voor veel mensen iets minder druk. Je huis goed opruimen voor je kandidaten ontvangt, is altijd een goed idee. Misschien heb je net iets meer tijd en kan je het tuinhuisje nog vlug een likje verf geven. Een kleine investering kan soms een gevoelige verhoging van je verkoopprijs betekenen.

Ook als koper heb je meer tijd om bezoeken in te plannen en kan je een wandeling in de buurt maken om de omgeving te verkennen. Ga eens langs op een mooie zomeravond, dan kan je zien of er ‘s avonds effectief nog zon is in de tuin of op het terras.3. Alles ruikt lekker.

Geuren zijn belangrijk en laten mooie herinneringen na: een ruiker bloemen uit de tuin of een geurige kop koffie brengen de kopers direct in de juiste stemming. Zet ook een paar ramen open (als je niet in een drukke winkelstraat woont waar de solden net begonnen zijn).4. Mensen zijn blijer.

Ok, je verkoopt geen broodjes, maar blije mensen kopen gemakkelijker en als je zelf in je nopjes bent, verloopt de verkoop misschien net iets vlotter. Vergeet niet: een glimlach is gratis en de aankoop van een huis blijft deels een emotionele keuze.5. Mooiere foto’s.

Een eerste indruk is belangrijk en meestal zijn foto’s de eerste kennismaking met een toekomstige woning. Geef toe, een bloeiende zomertuin heeft toch net iets meer aantrekkingskracht dan een schrale tuin vol vallende bladeren. Ook na de zomer blijven je mooie foto’s bruikbaar!

Laat je als koper niet te veel verleiden door een fancy brochure met sfeerbeelden van een koppeltje dat hun glas champagne deelt op het strand. Misschien is die ene verkoper niet de beste fotograaf, maar heeft zijn woning tal van troeven die je op foto niet ziet.6. De natuur floreert.

Dit maakt ook je huis en omgeving aantrekkelijker (en toegankelijker) dan een woning middenin een modderpoel of in het ergste geval een sneeuwlandschap (tenzij je je gezellige blokhut in een skigebied wil verkopen).

Ga je zelf op zoek naar een huis buiten de zomermaanden? Dan ben je dikwijls in het voordeel, minder mensen zoeken dan een woning en gebreken zijn gemakkelijker zichtbaar (of voelbaar) tijdens de koude en natte maanden.7. Openhuizendag.

Heb je een tweede verblijf aan zee te koop? Dan is de drukke zomer het ideale moment voor een openhuizendag! Misschien heb je tussen de nieuwsgierige toeristen toch die ene kandidaat die direct helemaal verkocht is!

Als je op huizenjacht een openhuizendag bezoekt, laat je dan niet overrompelen door het aantal bezoekers, neem rustig je tijd om het huis te verkennen.8. Rust in de stad.

Veel mensen mijden de stad tijdens de zomermaanden en dat biedt verkopers en hun klanten een pak voordelen: parkeren wordt gemakkelijker, er rijden minder auto’s, er zijn minder files en in het nabijgelegen park staat alles in bloei. Kortom, de omgeving ziet er beter uit. Houd wel rekening met evenementen: muziekfestivals, avondmarkten en braderijen zijn geen ideale momenten om een afspraak te plannen.

Denk er als koper aan dat de zomer in België niet eeuwig duurt. Een klein appartementje in het stadscentrum dat op een warme dag beklemmend lijkt, is wellicht heel knus en gezellig tijdens de wintermaanden en misschien heb je meer dan genoeg aan een miniterrasje (een grote tuin onderhouden is niet voor iedereen ontspannend).

Ook bespaar je in een kleine ruimte gemakkelijk een flink bedrag op je energiefactuur, zeker in vergelijking met die aantrekkelijke, open loft.9. Iedereen op vakantie?

Dat je als verkoper minder bezoekers hebt omdat iedereen op reis vertrekt, is een fabeltje. De zomer duurt drie maanden en de meeste mensen gaan maar twee tot drie weken op vakantie. Kopers stoppen trouwens niet met zoeken wanneer ze in het buitenland zijn. De kans is groot dat je toekomstige koper je een mailtje stuurt vanop zijn iPad, zonnebadend aan een zwembad in Toscane.De zomer biedt dus tal van voordelen. Uitstellen tot het najaar of de winter is meestal geen goed idee. Wachten zal alleen maar je plannen dwarsbomen als je eindelijk je droomhuis vindt en geen geld beschikbaar hebt.Bron: Crelan - 26 juli 2018