Dit is het moment om een woning te kopen

 


Wie de aankoop van een eigen woning overweegt, schuift die beslissing maar beter niet op de lange baan.


De aankoop van een woning mag uiteraard geen overhaaste beslissing zijn. Sowieso kan je maar beter eerst voldoende bijeen sparen en moet je financieel in staat zijn om een woonlening terug te betalen. Maar eens je voorbij dat stadium bent, zijn er geen redenen om lang te talmen.

Stijgende rentes

De aankoop van een woning moet je niet uitstellen in de hoop dat de hypothecaire rentes nog lang laag zullen blijven, laat staan dat je moet verwachten dat ze nog zullen dalen. Ze zijn al een tijdje weer licht aan het stijgen en onder normale omstandigheden zullen ze dat blijven doen.

Dat komt omdat ook de langetermijnrente in de lift zit. Kijk maar naar de Duitse en de Belgische tienjaarrente, twee belangrijke richtingaanwijzers voor de hypothecaire tarieven in ons land. Ze staan op respectievelijk 0,3% en 0,6%. BNP Paribas Fortis verwacht alvast dat de beide rentes tegen het einde jaareinde op respectievelijk 1% en 1,3% uitkomen. En tegen het einde van volgend jaar zou de Duitse tienjaarrente al oplopen tot 1,6%, de Belgische tot 2%.

Dat betekent de rentes van woonleningen – die sterk afhankelijk zijn van de langetermijnrentes – ook zullen stijgen. “Er zijn twee redenen voor die stijging: de verbetering van de Amerikaanse economie en de verwachting dat de Europese Centrale Bank haar grootschalige inkoopprogramma voor obligaties volgend jaar zal stopzetten”, verklaart hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis.

Banken worden strenger

Nog een goede reden om de aankoop van vastgoed niet uit te stellen: de Nationale Bank verplicht banken om strengere eisen op te leggen aan kredieten die 80% van de waarde van het pand overschrijden. Anders gezegd: je betaalt meer rente als je geen 20% eigen middelen op tafel kan leggen. Die leningen zijn nu al duurder en met het nieuwe voorstel van de Nationale Bank worden die leningen nog een beetje duurder.

De verwachting is ook dat de Nationale Bank in de toekomst nog vaker van dergelijke eisen zal opleggen aan de banken. “De instelling heeft geen zeg meer over de kortetermijnrente. Ze kan de rente dus niet meer bijsturen als er op de vastgoedmarkt tekenen zijn van oververhitting. Maar ze beschikt wel nog over zogenaamde prudentiële instrumenten zoals het opleggen van strengere eisen bij de toekenning van een lening. Heel waarschijnlijk zullen dergelijke instrumenten in de toekomst nog vaker uit de kast worden gehaald”, aldus nog De Leus.



(Bron: Spaargids.be, 02 mei 2017)