Huis gekocht? Tips om te besparen of te verdienen op afval


Wanneer je een huis hebt gekocht of met een verbouwing bezig bent, dan zal je ongetwijfeld merken dat er al snel een grote hoeveelheid bouw- en sloopafval ontstaat. Het is vaak een hele uitdaging om hier op een goedkope manier vanaf te komen. Toch bestaan er een aantal goede en slimme manieren om tijdens een verbouwing of na de aankoop van een woning op de kosten te besparen en zelfs geld te verdienen.

Kosten besparen

Veel milieustraten en containerparken bieden de mogelijkheid om bepaalde afvalsoorten zonder kosten af te voeren. Denk hierbij aan houtafval, glas, kunststof verpakkingen, textiel, elektronische apparatuur en dergelijke. Wanneer je deze materialen scheidt en zelf naar de plaatselijke milieustraat brengt, bespaar je aanzienlijk op kosten dan wanneer je het als restafval zou aanbieden. Probeer altijd om zoveel mogelijk afval te hergebruiken. Elke kilo afval die je immers niet hoeft af te laten voeren scheelt kosten en bovendien hoeven kostbare materialen niet opnieuw aangeschaft te worden. Denk bijvoorbeeld aan bakstenen, tegels, vloeren, kozijnen en/of glas.

Container voor de deur

Als je erg veel afval hebt, is het overigens vaak interessanter om een container voor de deur te laten plaatsen. Dit scheelt veel tijd en losse korte ritten naar de milieustraat. Een dergelijke container wordt leeg gebracht en zodra hij vol zit na een telefoontje of e-mail weer opgehaald. Dit is mogelijk met een big bag vanaf 1 m3, tot een open of gesloten container van zelfs 9 m3 of groter.

Wanneer je het afval gescheiden aanbiedt, dus bijvoorbeeld een aparte container voor hout en een losse container voor puin, dan zijn de kosten per kuub lager omdat de afvalverwerker minder verwerkingskosten hoeft te maken.

Afval is soms geld waard

Iedereen kent wel de lokale sportvereniging die oud papier inzamelt. Dat doen ze niet voor niets, want grote hoeveelheden karton en papier zijn geld waard. Gemiddeld ontvang je voor 1000 kilo papier ongeveer 70 euro. Ook oud ijzer dat bij een verbouwing overblijft is interessant en kan een leuk extraatje opleveren. Vergeet ook zeker niet om oude elektriciteitskabels en koperen (water)leiding apart te houden. Deze metalen zijn de laatste jaren aanzienlijk in waarde gestegen. Koperen leidingen of kabels lever je in bij een lokaal recyclingcentrum, waar ze worden gewogen en je direct contant geld voor je oude kabels of koperen buizen krijgt.

Veel bestaande woningen zijn aangepast naar gebruik van de bewoner. Dergelijke voorzieningen, zoals een traplift kunnen nog veel geld waard zijn. Een gebruikte traplift kan door gespecialiseerde bedrijven gereviseerd worden en vervolgens weer elders geplaatst worden, zodat anderen er nog jaren gemak en plezier van kunnen hebben. Is er in de woning een traplift aanwezig? Informeer dan zeker of je traplift een interessante optie is.

Voordelen van hergebruik

Bouwmaterialen en inboedel een tweede leven geven is duurzaam: goed voor het milieu en minder uitstoot van schadelijke gassen tot gevolg, doordat er geen nieuwe producten geproduceerd hoeven te worden. Daarnaast bespaar je zelf uiteraard aanzienlijk op de kosten. Bovendien kunnen hergebruikte materialen een woning een bijzondere uitstraling geven. De kans is groot dat juist het gebruik van dergelijke materialen een waardevermeerderend effect op je woning heeft.(bron: Bouw & Wonen 6 april 2017)