NIEUWS: Vastgoedsector trekt naar Raad van State tegen verbod op huisbezoeken

 De vastgoedsector stapt naar de Raad van State om het beweerdelijk verbod op plaatsbezoeken door vastgoedmakelaars juridisch aan te vechten. Als alles goed verloopt, wordt de zaak nu donderdag bepleit en zou er nog voor het weekend een uitspraak zijn. “Als vastgoedsector zijn en blijven we ervan overtuigd dat nergens in het Ministerieel Besluit sprake is van enig verbod”, klinkt het.

Vastgoedmakelaars mogen onder de nieuwe coronamaatregelen volgens Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden geen huisbezoeken organiseren. De sectorfederaties zijn het niet eens met dit standpunt.

Maar nu trekt de Confederatie van Immobiliƫnberoepen (CIB Vlaanderen), samen met Federia en een aantal grote vastgoedspelers, ook naar de Raad van State. Ze eisen dat het hoogste rechtscollege van ons land zich snel uitspreekt over het beweerdelijk verbod op plaatsbezoeken in de vastgoedsector.

“Het is onbegrijpelijk waarom andere sectoren wel in de mogelijkheid worden gelaten om plaatsbezoeken uit te voeren mits het naleven van de maatregelen. Als vastgoedsector zijn en blijven we ervan overtuigd dat nergens in het Ministerieel Besluit sprake is van enig verbod.”


Menselijke drama’s

Tijdens de eerste lockdown waren plaatsbezoeken voor het verkopen of verhuren van een woning al verboden. Ook door het huidige verbod kunnen er gemakkelijk duizenden bezichtingen de komende weken niet plaatsvinden.

De verschillende vastgoedspelers in ons land maken zich namelijk sterk dat talloze huurders en eigenaars die uit hun woning moeten vertrekken - omdat die al verkocht is of waarvan het huurcontract afloopt - geen nieuwe woonst meer kunnen vinden.

“We hebben tijdens de eerste lockdown al gezien dat dit voor menselijke drama’s zorgt en nu is dat des te meer. Honderden - zoniet duizenden Vlamingen die hun oude woning verkocht hebben of van wie het huurcontract afloopt, kunnen nu niet op zoek gaan naar een nieuwe woning en komen dus binnen nu en een maand op straat terecht.”


Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden kondigde eerder al aan dat vastgoedmakelaars bij het afleggen van een plaatsbezoek het risico lopen op een boete. Anderzijds heeft zij tegelijk aangekondigd het dossier te willen herbekijken. Daarenboven valt niet in te zien waarom andere sectoren wel in de mogelijkheid worden gelaten om plaatsbezoeken uit te voeren mits het naleven van de maatregelen.

“Het uitvoeren van een plaatsbezoek verloopt voorlopig op eigen risico. Volgens de overheid lopen we bij een plaatsbezoek risico op een boete, anderzijds heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden al aangekondigd het dossier te willen herbekijken. Opnieuw worden we dus geconfronteerd met onduidelijkheid."


“Als vastgoedsector zijn we ons ten volle bewust van de gezondheidscrisis die er momenteel heerst. Dit neemt niet weg dat ook aan het recht van huisvesting een diepmenselijk aspect verbonden is. We zijn er echter van overtuigd dat beide aspecten perfect verzoenbaar zijn en ook elke vastgoedmakelaar zich hier meer dan bewust van is.”


De zaak wordt woensdag ingeleid in een versnelde procedure voor de Raad van State. Als alles goed gaat, zou de zaak donderdag of ten laatste vrijdag bepleit kunnen worden en zou er nog voor het weekend een uitspraak kunnen zijn. 


Bron: CIB Vlaanderen